Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
aktywnie... w kuchni :)


Weekend aktywnie… w kuchni 🙂 Zamarzyły mi się gołąbki, a to od cholery roboty, więc musi być natchnienie. Oczywiście z włoskiej kapusty, bo ze zwykłej nie umiem, bez podarcia, oddzielić liści. Wyszło 21 sztuk. Po polaniu pomidorowo-grzybowym sosem, na godzinkę do piekarnika.

Zamrożę i będzie na zaś. Czytaj, na święta;) których przecież nie obchodzę ;)

Pora opróżniać zamrażarkę przed świętami, więc na pierwszy ogień poszły maliny, a z nich soczek i dżem. Nie ma to jak budyń z malinowym sokiem :)

W sobotę nie było jak zazwyczaj pizzy, lasanii, czy frytek, za to zjadłam dietetyczny obiadek. Śledzie w śmietanie/jogurcie z ziemniaczkami.

Skoro dietetyczny obiad, to zrobiło się miejsce na mały grzeszek, czyli biszkoptowe chmurki z powidłami :)

Eksperyment kulinarny w niedzielę, czyli rolada z fit biszkoptu. 3 jajka, łyżka jogurtu i 20g skrobi. Kalorii mini mini:)

Zrobiłam z powidłami, ale docelowo będzie z masą makową i może polewą?. Znaczy docelowo na święta.

Miałam robić pieczoną łopatkę z pieczarkami z przepisu Strzelczyka, ale zapomniałam kupić pieczarki i było klasycznie gulaszowo, aczkolwiek pieczone. Smakuje lepiej niż z patelni i nie trzeba pilnować :)

Lubię się udzielać w kuchni. Marudzę, ale lubię 😁 i już się nie mogę doczekać przedświątecznej krzątaniny w moim królestwie. Biznes plan zrobiony.

A co tylko dla siebie? Spa buźki :) mini zabieg, czyli kolejno: peeling kawitacyjny, peeling kwasowy z BL, dermaroler na żelowym, koreańskim serum i retinol 1%. Wypas :) Buźka rano jak pupcia niemowlęcia 😍

Waga stabilna, czyli nadal lekko powyżej 70kg, wrr. Kupne słodycze, póki co, nie kuszą. Jestem grzeczna, a waga niewdzięcznica nie spada…

  • damradee

    damradee

    7 grudnia 2022, 08:41

    Apetycznie u Ciebie

    • eszaa

      eszaa

      7 grudnia 2022, 09:52

      a to dopiero początek:)

  • Francuzeczkaa

    Francuzeczkaa

    6 grudnia 2022, 15:33

    Jak gołąbki to tylko z włoskiej 😋 a jaki farsz w środku?

    • eszaa

      eszaa

      6 grudnia 2022, 16:26

      mięso mielone, smażona cebulka i ryż, klasycznie:)

  • kaba2000

    kaba2000

    5 grudnia 2022, 21:34

    Fajne żarełko mniam🤪.Ja też robię goląbki z włoskiej ale tak długo mi nie schodzi.Dzień wcześniej robię farsz a na drugi dzień parzę kapustę i zawijam.Ja też jestem taka typowa gospodyni i lubię obowiązki domowe.Pozdrowionka.

    • eszaa

      eszaa

      6 grudnia 2022, 06:00

      najdłużej mi zawsze schodzi na parzenie kapusty, bo liście muszą wystygnąć. Najważniejsze, że się udały:) Pozdr

  • Naturalna!

    Naturalna! (Redaktor)

    5 grudnia 2022, 12:25

    Ja robilam gołąbki dla leniwych, bez zawijania. Naj wyskoczył ostatnio, ze chcialby się nauczyć robić tradycyjne gołąbki. Serio? OK, nie mam nic przeciwko, bo dla mnie to zdecydowanie za dużo roboty. Ile czasu Ci zajęło zrobienie swoich? Wyglądają fajnie 🤩

    • eszaa

      eszaa

      5 grudnia 2022, 13:54

      jak zaczęłam rano parzyć kapuste, tak wieczorem wyjęłam z piekarnika gotowe:) Cały dzień roboty. Taka akcja to tylko z okazji swiąt, bo za długo schodzi. Bez zawijania też robiłam i zapiekankę gołąbkową, ale rodzinka jednak woli klasyczne. Najczęściej kupuje w garmażerce

    • Naturalna!

      Naturalna! (Redaktor)

      5 grudnia 2022, 17:05

      Właśnie wpadłam na pomysł, ze można by zrobić przecież lazanię gołąbkową, zamiast makaronu - kapustę i zapiekać też w piekarniku. Ciekawe, czy w ogóle takie coś istnieje. Zaraz sprawdzę w Google.

    • Naturalna!

      Naturalna! (Redaktor)

      5 grudnia 2022, 17:06

      Jest, a jakże 😂🤣 to zdecydowanie wersja najlepsza, bo nie trzeba nawet kulek lepić, jak w tych leniwych 😉😉😜

    • eszaa

      eszaa

      5 grudnia 2022, 19:11

      no to sie własnie nazywa zapiekanka gołąbkowa :)

  • kasiaa.kasiaa

    kasiaa.kasiaa

    5 grudnia 2022, 06:22

    Mega smacznie 😊

    • eszaa

      eszaa

      5 grudnia 2022, 06:39

      nic tak nie cieszy jak smaczne żarełko:)

  • PACZEK100

    PACZEK100

    4 grudnia 2022, 18:25

    Fajnie że lubisz działać w kuchni. Ja muszę mieć natchnienie wtedy gotuje mnóstwo różnych rzeczy. A później dwa tyg unikam kuchni jak mogę.

    • eszaa

      eszaa

      5 grudnia 2022, 06:39

      ja jestem starej daty gospodyni domowa, to mam to w genach :)

  • Julka19602

    Julka19602

    4 grudnia 2022, 17:37

    Apetyczne gołąbki. Nigdy nie robiłam w piekarniku zawsze gotuje w garnku i niestety mi kipi. Robię też z włoskiej bo dzisiejsza biała jest tak zbita że parzenie jej nie pomaga rozdzielić liści. Miłego wieczoru. :)))

    • eszaa

      eszaa

      4 grudnia 2022, 17:47

      mnie sie zawsze w garnku przypalały, a tak nie ma problemu:) jestem praktyczna do bólu:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.