29 listopada 2011, 23:33
Wg. przepisu mojego przyjaciela:Potrzeba nam:
- pesto z pomidorów czerwonych, lub zielonych (z dodatkiem
bazylii)- po jednej papryce z każdego koloru- puszka tuńczyka w sosie własnym- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (polecam Monini z bazylią)- makaron (ja używam makaronu pełnoziarnistego, ale ze zwykłym tagiatelle też
robiłam)
Oliwkę wlewamy do WOKA, podgrzewamy, następnie wrzucamy
paprykę, przykrywamy duża pokrywką i dusimy warzywa na oliwce aż zmiękną. Po
około 10 minutach dorzucamy pesto i tuńczyka, zostawiamy na ogniu jeszcze przez
kilka minut. Podajemy z makaronem – ja zazwyczaj po ugotowaniu makaronu,
dokładam go do sosu i wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, aż makaron
przejdzie smakiem pesto – smacznego :)
szybko, smacznie i na temat ;)
Edytowany przez kejtlajf 30 listopada 2011, 00:38
- Dołączył: 2011-09-07
- Miasto: Żnin
- Liczba postów: 153
1 grudnia 2011, 16:53
Najlepsze i zarazem najtańsze pesto jest w Lidlu :) Czerowne i zielone, tylko mam wrażenie, że ma ciut za dużo oliwy, ale zawsze można odlać nadmiar :)