29 listopada 2011, 23:33
Wg. przepisu mojego przyjaciela:Potrzeba nam:
- pesto z pomidorów czerwonych, lub zielonych (z dodatkiem
bazylii)- po jednej papryce z każdego koloru- puszka tuńczyka w sosie własnym- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (polecam Monini z bazylią)- makaron (ja używam makaronu pełnoziarnistego, ale ze zwykłym tagiatelle też
robiłam)
Oliwkę wlewamy do WOKA, podgrzewamy, następnie wrzucamy
paprykę, przykrywamy duża pokrywką i dusimy warzywa na oliwce aż zmiękną. Po
około 10 minutach dorzucamy pesto i tuńczyka, zostawiamy na ogniu jeszcze przez
kilka minut. Podajemy z makaronem – ja zazwyczaj po ugotowaniu makaronu,
dokładam go do sosu i wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, aż makaron
przejdzie smakiem pesto – smacznego :)
szybko, smacznie i na temat ;)
Edytowany przez kejtlajf 30 listopada 2011, 00:38
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto:
- Liczba postów: 504
29 listopada 2011, 23:35
szczerze mówiąc nie dodawałabym już oliwy bo sporo jej mają pomidory suszone (pesto)
29 listopada 2011, 23:43
Można bez oliwy, tylko paprykę trzeba poddusić, żeby była miękka - zanim dodasz pesto, ale oczywiście modyfikacja jak najbardziej :) Ja bardzo lubię pesto pod każdą postacią :)
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto:
- Liczba postów: 504
29 listopada 2011, 23:47
pyszne jest pesto robione w domu:) dodajesz tego czego lubisz najwiecej, oliwy ilosc tez mozna zmniejszyc:) ja robie orzechy/slonecznik, bazylia i natka, czosnek, sol i pieprz, cytryna i oliwa:)
29 listopada 2011, 23:50
Dziękuję, z pewnością spróbuję zrobić - zawsze kupowałam gotowe ... a orzechy miażdżysz, ucierasz?
- Dołączył: 2008-04-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4317
29 listopada 2011, 23:57
zapoznaj się proszę z
Regulamin forum i dostosuj nazwę tematu do pkt 7
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
30 listopada 2011, 00:03
Od kiedy pesto sie robi z pomidorow???
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
30 listopada 2011, 09:37
margaretka.ann napisał(a):
nanuska6778 napisał(a):Od kiedy pesto sie robi z
widzisz istnieje pesto z suszonych pomidorów;)
No, wlasnie sie doksztalcilam:-) Zawsze tylko jadlam/robilam to podstawowe - z bazylii, oliwy i pinioli. Musze sprobowac pomidorowego:-)