Mleko zgodnie z opublikowanymi w 2014 roku zaleceniami może być szkodliwe. Czy warto ufać takim zasadom?Jak uchronić się przed nowotworem?
Czytaj wpisSmalec do smażenia czy gotowania był wykorzystywany przez wiele lat. Nasze babcie i prababcie nie wyobrażały sobie kuchni bez smalcu. W ostatnich...
Czytaj wpisMakaron pszenny, gryczany, ryżowy, a może warzywny? Każdy ma swoje zalety i niepowtarzalny smak. Gryczany dostarczy najwięcej składników...
Czytaj wpisMasło to w zasadzie czysty tłuszcz. Chociaż ma niewątpliwie pewną wartość odżywczą, niekiedy należy z niego zrezygnować. Jest to...
Czytaj wpisBataty, czyli słodkie ziemniaki są cenione za działanie przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniające układ krwionośny. Coraz częściej możemy...
Czytaj wpisKiszone ogórki i kapusta to świetna alternatywa świeżych warzyw, zwłaszcza zimą. Zawierają sporo witaminy C, błonnika i korzystnych bakterii....
Czytaj wpisSytość i głód to stany, które możemy czuć kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że w tym czasie w naszym...
Czytaj wpisOrzeszki piniowe mają bardzo bogate walory zdrowotne i kulinarne. Ich popularność wzrasta, o czym świadczą liczne kradzieże orzeszków piniowych we...
Czytaj wpisNietolerancja laktozy to uciążliwy problem, zwłaszcza dla osób uwielbiających mleko. Od niedawna bez problemu można dostać mleko bez laktozy, a tak...
Czytaj wpisWypicie dwóch napojów alkoholowych dziennie może zwiększyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, jak pokazują nowe badania. Ograniczenie alkoholu okazało...
Czytaj wpis