Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzis znów spadek ;)


Kolejne 400 gram mniej;)

Dziś już dzień w zasadzie normalny, czyli pożywienie stałe, ale jeszcze jeden koktajl z diety nocnej postanowiłam przetestować.

"Miętowa melodia' :

1 szkl ananasa/kostka

1 banan

miarka białka w proszku

pół szkl lisci mięty

pół szkl wody

To był koktajl w ramach drugiego śniadania. Za słodki i za miętowy, za to gęsty i jadłam łyżeczką ;) Orientacyjnie miał 200kcal

Na obiad jadłam to co rodzinka, czyli zapiekankę makaronową z sosem śmietanowym i serem, a co:) makaron nie pełnoziarnisty, ale za to z pszenicy durum, więc nie takie wielkie zło, a 500kcal w ramach obiadu mi się należy ;) Nie wiem ile dokładnie kalorii miało 350g, jakie zjadłam.

Podwieczorek, to orzechy włoskie w ilości hmm... zważyłam z ciekawości -  32 gramy, to około 200kcal. Wizualnie, to tylko pół filiżanki.

mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

iem zastąpić ryby w diecie? Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

No i kolacja...  żółta fasolka szparagowa. Ale nie taka z bułką tartą, a z oliwą, cebulką, octem i dużą ilością pieprzu- uwielbiam:) Obfita w ilość (350g), skromna w kalorie ;)

100gram fasolki to tylko 27kcal, na dodatek wzmaga wydalanie toksyn z organizmu, reguluje wagę ciała i zapobiega cellulitowi wodnemu.

Ta jedna łyżka oliwy, którą dodałam, zwiększyła kaloryczność dania o 80kcal.

Moja dzisiejsza zabawa w ważenie i liczenie kalorii dała mi obraz sytuacji... jem w granicach 1500kcal, więc wszystko pod kontrolą ;)

  • Majkkaa4

    Majkkaa4

    29 lipca 2016, 22:27

    spróbuję fasolki w twojej odsłonie

    • eszaa

      eszaa

      29 lipca 2016, 22:34

      polecam, ja uwielbiam właśnie taką. A przepis mam od teściowej:) choc na cos sie kobita przydała:)

  • strzalka7777

    strzalka7777

    29 lipca 2016, 20:41

    Witam, mam pytanie: cebulkę do tej fasolki dałaś surową czy podsmażoną?

    • eszaa

      eszaa

      29 lipca 2016, 22:28

      cebula surowa, a własciwie podgotowana. Pod koniec gotowania fasolki dodaje cebule

  • flisowna

    flisowna

    29 lipca 2016, 20:37

    Podziwiam, że ci się chce to przeliczać , ale super że są efekty. A to białko, to jak proteiny w proszku? Co ma to za zadanie w jadłospisie?

    • eszaa

      eszaa

      29 lipca 2016, 22:32

      tak, to białko to proteiny w proszku, albo inaczej odzywka białkowa. Ten dodatek bialka, to element diety nocnej, która opiera sie na białkowych koktajlach. No jak to jakie ma zadanie? Białko odchudza ;) Na strawienie białka organizm wydatkuje wiecej energii niz na strawienie tłuszczów,czy weglowodanów, wiec w zasadzie jakby spozywało sie mniej niz faktycznie.Nie wiem czy dośc jasno wytłumaczyłam

    • flisowna

      flisowna

      29 lipca 2016, 23:13

      Tak dziękuję , muszę o tym trochę poczytać *_* pozdrawiam serdecznie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.