- Dołączył: 2009-02-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 8
17 lutego 2010, 13:19
Witam,
Mam pytanie odnośnie wag produktów w dietach. Czy banany lub orzechy należy ważyć po obraniu ich ze skórki/łupiny, czy przed?
Właściwie oczywistym wydaje się, że po, jednak waga produktów zupełnie nie zgadza się z ich opisem. Np. orzechy włoskie (20g = 2 sztuki). U mnie to jest ok 4-5 orzechów, bez łupiny. To samo z bananem: 90g = 1/2 średniej sztuki. U mnie 90g to waży cała jedna średnia sztuka (sprawdzilam na kilku bananach, wiec nie jest to przypadek).
Zaczęłam się zastanawiac czy ja przypadkiem za dużo nie jem??
niebezpieczeństwo istotnego przektoczenia limitu kalorii przy orzechach jest bardzo wysokie niestety...
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
18 lutego 2010, 11:45
Pani fressian, masa produktów dotyczy owoców i warzyw przed oczyszczeniem. Oczywiście produkt produktowi nie jest równy, dlatego na początku stosowania diety warto jednak zaopatrzyć się w wagę. Po kilku tygodniach nauczymy się doskonale szacować miary, nie będzie więc mowy o błędach.
Pozdrawiam
18 lutego 2010, 23:39
Bez sensu że przed oczyszczeniem :|
- Dołączył: 2007-05-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 137
24 lutego 2010, 21:49
Jak jest z mrożonkami? Ważyć przed przygotowaniem czy już gotowe?
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
26 lutego 2010, 15:43
Z mrożonkami jest podobnie. Również proponuję ważyć je przed przygotowaniem posiłku. Myślę, że jest to łatwiejsze niż eksperymentowanie z ilością składników aby uzyskać odpowiednią wielkość dania gotowego.
pozdrawiam
- Dołączył: 2010-07-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 46
23 listopada 2010, 18:13
A jeżeli chodzi o makaron?? Odważam go póki co przed ugotowaniem, i po przyrządzeniu porcja jest ogromna i zastanawiam się czy nie za dużo...
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
24 listopada 2010, 09:12
Makaron, kaszę, ryż ważymy także przed ugotowaniem. To naturalne, że po ugotowaniu zwiększają swoją objętość. Tak więc to nie za dużo Pani Agnieszko :-)
12 grudnia 2015, 08:37
Uważam , że waga bananów, pomarańczy czy orzechów powinna być podawana po obraniu, przecież ani łupiny z orzecha ani skórki z banana się nie je, co innego jabłko, gruszka.Może warto o tym pomyśleć przy tworzeniu przepisów
- Dołączył: 2010-01-08
- Miasto: Aaaaaaa
- Liczba postów: 1545
26 grudnia 2015, 00:45
No to jadłam za dużo orzechów. Kupuję już łuskane.