- Dołączył: 2008-03-05
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 12
13 sierpnia 2012, 18:35
Mam takie oto pytanko: czy dodwanie większej ilości warzyw do sporządzanego posiłku jest dozwolone? Miałam np. w palnie diety jajecznicę z pomidorem i najchętniej zmodyfikowałabym przepis dodając większą ilość pomidora i dodatkowo np. szczypiorek lub cebulkę (nie będąc na diecie tak właśnie jadłam, przystrajając plasterkami ogórka)... Co o tym myślicie??
Pozdrawiam
[były]dietetyk Vitalia.pl
zuza.dietetyk
- Dołączył: 2012-07-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 32
14 sierpnia 2012, 08:45
Takie modyfikacje są możliwe, warzywa są niskokaloryczne, zatem dodanie pomidora czy cebuli oraz szczypiorku nie podniesie znacząco kaloryczności potrawy.
Dlatego też, jeżeli czujemy się na diecie bardzo głodni, możemy pozwolić sobie na małe odstępstwo od diety w postaci surowych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, surowa papryka, rzodkiewki, kalarepa.
Zatem jeśli ma Pani ochotę dodać do jajecznicy nieco więcej pomidora, cebulkę czy szczypiorek to może Pani tak uczynić.
Proszę jednak pamiętać o tym, aby z tymi warzywami nie przesadzać za bardzo. To że możemy ich zjeść nieco więcej nie znaczy, że ma to być 1 kg pomidorów czy ogórków, po których na pewno nie będziemy się czuli zbyt dobrze