- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
8 stycznia 2012, 20:58
Kupiłam olej rydzowy tłoczony na zimno. Smakuje mi jako dodatek do kasz i ziemniaków (po ich ugotowaniu). Czytam dużo dobrego o tym tłuszczu. Wiem, że ważna różnorodność. Jak często mogę stosować ten olej zamiast innych tłuszczy? Czy korzystniejsze dla zdrowia są oliwa lub olej lniany?
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
11 stycznia 2012, 14:41
Olej rydzowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz omega-6. Jeśli chodzi o kwasy z rodziny omega-3, pod względem ich zawartości jest zbliżony do oleju lnianego. Może więc Pani sięgać po ten olej obok innych, jednak wyłącznie dodając go an zimno do dan. Nie nadaje się do podgrzewania. Poza tym w jego trakcie traci swoje walory zdrowotne. Nie ma tutaj ograniczeń co do częstości jego stosowania.
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
13 stycznia 2012, 14:20
Bardzo dziękuję. Stosuję wyłącznie na zimno.