Temat: Placuszki

Witam dziewczyny, proszę o radę odnośnie dzisiejszego obiadu. Chciałam zrobić placki jabłkowe (jajko, jabłka, mąka i kefir), pytanie brzmi czy wyjdą mi jeśli upiekę je w piekarniku? czy któraś z Was już tak robiła? jak długo piec i na jaką temp?  czy może lepiej normalnie na oleju??
Najlepiej sie pieką na teflonie bez tłuszczu ew na lyzce oliwy z oliwek
Pasek wagi
w piekarniku pewnie wyjdą lepsze niż z patelni :) 
temperature obstawiam 180 i czaić co jakiś czas :) ale pewnie około 10 min ;)
Pasek wagi
a tu zonk bo na oliwie lepiej nie smażyć i dowiedzione jest, że do smażenia jednak jest lepszy tłuszcz zwierzęcy :D
Smażenie na oliwie z oliwek???
Kiepski pomysł.

hanoirocks napisał(a):

a tu zonk bo na oliwie lepiej nie smażyć i dowiedzione jest, że do smażenia jednak jest lepszy tłuszcz zwierzęcy :D


mi dietetyczka kazała wszystko smażyć na oleju
z tymi olejami to ciągle mówią co innego :P ja jak smażę to na teflonie bez niczego albo jak podsmażam cebulkę czy coś to na różnych olejach, oliwie, rzepakowym, słonecznikowym, z winogron itp., urozmaicam :P

co do placków - w piekarniku możesz upiec jak najbardziej, tylko musisz zrobić gęstszą masę i temperatura około 150*C bo inaczej zeschną się z wierzchu a w środku będą surowe :)

Zabka92 napisał(a):

z tymi olejami to ciągle mówią co innego :P ja jak smażę to na teflonie bez niczego albo jak podsmażam cebulkę czy coś to na różnych olejach, oliwie, rzepakowym, słonecznikowym, z winogron itp., urozmaicam :Pco do placków - w piekarniku możesz upiec jak najbardziej, tylko musisz zrobić gęstszą masę i temperatura około 150*C bo inaczej zeschną się z wierzchu a w środku będą surowe :)


placuszki się już pieką, zmniejszyłam temp do 150 stopnii
dołożyłam jeszcze  słonecznik, siemię lniane i cynamon
smacznego ;)
wieć te placki z piekarnika musiałam wyrzucić do kosza - nie polecam! dobrze, żę zostało mi trochę ciasta i usmażyłam noralnie na oleju

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.