Temat: Pełnoziarniste pierogi z brokułami.

Wczoraj robiłam pełnoziarniste pierogi z brokułami - wyszły przepysznie ;). Dodaję przepis i polecam ;).


PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BROKUŁAMI :

Ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- woda [ 60 ml ]
- pół łyżeczki soli

Do maki dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę wszystko mieszając łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie trochę twarde i ciężkie do wyrobienia ale dacie radę. Wyrobione ciasto porządnie wałkujemy, ja miałam gdzieś grubość 2 mm. Następnie przy użyciu szklanki ' wycinamy' kółeczka, na które nałożymy brokuły. Przy tak rozwałkowanym cieście i takich proporcjach wychodzi ok 25 sztuk pierożków.

Farsz:
- jeden brokuł
- cebula
- pieprz
- czosnek

Gotujemy brokuła, po ugotowaniu i odsączeniu siekamy nożem jego różyczki. Na teflonowej patelni dusimy cebulę posiekaną w kostkę z dodatkiem wody. Mieszamy brokuły z cebulą, dodajemy pieprz, 2 posiekane ząbki czosnku oraz i inne przyprawy według uznania. Wszystko ładnie wyciskamy z resztek wody.

Następnie nakładamy farsz na ciastowe kółeczka i lepimy pierożki tak aby były dokładnie sklejone. Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Wyciągamy pierożki 2 min. od momentu aż wypłyną.

Na koniec możemy je polać jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu, dodać maggi lub wszystko według własnych upodobań ;). Smacznego!
MMMM, dodaj zdjecieeee :-D. Ja na pewno wyprobuje, moze nawet dzis

lekkajaklen napisał(a):

a takie ciasto z mąki pełnoziarnistej nie wychodzi dosyć twarde?


Surowe ciasto jest dośc twarde ale po ugotowaniu pierogi są jak z normalnej mąki;). trzeba się troszkę 'wysilić' żeby rozwałkować cienko ciasto.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.