- Dołączył: 2011-07-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
21 kwietnia 2012, 09:20
Wczoraj robiłam pełnoziarniste pierogi z brokułami - wyszły przepysznie ;). Dodaję przepis i polecam ;).
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BROKUŁAMI :
Ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- woda [ 60 ml ]
- pół łyżeczki soli
Do
maki dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę wszystko mieszając łyżką.
Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie trochę twarde i ciężkie
do wyrobienia ale dacie radę. Wyrobione ciasto porządnie wałkujemy, ja
miałam gdzieś grubość 2 mm. Następnie przy użyciu szklanki ' wycinamy'
kółeczka, na które nałożymy brokuły. Przy tak rozwałkowanym cieście i
takich proporcjach wychodzi ok 25 sztuk pierożków.
Farsz:
- jeden brokuł
- cebula
- pieprz
- czosnek
Gotujemy
brokuła, po ugotowaniu i odsączeniu siekamy nożem jego różyczki. Na
teflonowej patelni dusimy cebulę posiekaną w kostkę z dodatkiem wody.
Mieszamy brokuły z cebulą, dodajemy pieprz, 2 posiekane ząbki czosnku
oraz i inne przyprawy według uznania. Wszystko ładnie wyciskamy z
resztek wody.
Następnie nakładamy farsz na ciastowe kółeczka i
lepimy pierożki tak aby były dokładnie sklejone. Wrzucamy na wrzącą,
lekko osoloną wodę. Wyciągamy pierożki 2 min. od momentu aż wypłyną.
Na
koniec możemy je polać jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym zrobionym
na bazie jogurtu, dodać maggi lub wszystko według własnych upodobań ;). Smacznego!
Edytowany przez shineona 21 kwietnia 2012, 09:21
- Dołączył: 2010-01-22
- Miasto:
- Liczba postów: 384
22 kwietnia 2012, 12:48
MMMM, dodaj zdjecieeee :-D. Ja na pewno wyprobuje, moze nawet dzis
- Dołączył: 2011-07-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 480
22 kwietnia 2012, 13:00
lekkajaklen napisał(a):
a takie ciasto z mąki pełnoziarnistej nie wychodzi dosyć twarde?
Surowe ciasto jest dośc twarde ale po ugotowaniu pierogi są jak z normalnej mąki;). trzeba się troszkę 'wysilić' żeby rozwałkować cienko ciasto.