- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 263
4 kwietnia 2012, 23:30
Zauważyłam, ze dużo dziewczyn pisze, że jedzą owsianke z jogurtem naturalnym. Zastanawia mnie, jak Wy ją w takim przypadku przyrządzacie. Ja zawsze robie na ciepło, uprzedno ją jeszcze namaczam w wodzie, żeby była bardziej miękka i napęczniała. Jak wrzuce takie "surowe" płatki do jogurtu to chyba nie zmiękną, co? Namaczacie je też wcześniej, bo dosyć twarde są... Jeśłi tak to w wodzie, czy mleku... Moze to głupie, ale serio nie wiem, jak zrobić tę owsianke z jogurtem:(
Dzieki za wyrozumiałość;)
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
4 kwietnia 2012, 23:37
Ja zalewam płatki małą ilością gorącej wody na noc, płatki wchłaniają całą wodę i dopiero na następny dzień rano, kiedy są miękkie, mieszam je z jogurtem naturalnym i dodatkami.
4 kwietnia 2012, 23:48
A ja np nie znoszę rozmiękczonych płatków więc kupuję tylko górskie, zalewam mlekiem, na 40sekund do mikrofali żeby były ciepłe, dodaję jakiś owoc do niej i wszystko ;) Z jogurtem to samo oprócz mikrofali ;P
- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 263
4 kwietnia 2012, 23:48
O to mi własnie chodziło. Dziękuję za odpowiedź
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
5 kwietnia 2012, 00:20
górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)
- Dołączył: 2011-11-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 326
5 kwietnia 2012, 06:55
manru napisał(a):
górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)
Nieprawda. Wysoki indeks glikemiczny mają płatki błyskawiczne (85). Bo to one są mocno przetworzone.
Górskie mają taki jak zwykłe (czyli koło 50).
- Dołączył: 2012-03-28
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 174
6 kwietnia 2012, 15:51
Fuj, te miękkie płatki owsiane mi w ogóle nie smakują. Blebleble.
6 kwietnia 2012, 17:19
Artekm napisał(a):
manru napisał(a):
górskie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny ze względu na to że sa mocno przetworzone (tak na marginesie dodam)
Nieprawda. Wysoki indeks glikemiczny mają płatki błyskawiczne (85). Bo to one są mocno przetworzone.Górskie mają taki jak zwykłe (czyli koło 50).
True story ;) Po błyskawicznych jestem też szybko głodna a tymi się najadam na dłużej i to ma związek z mniejszym IG tych moich (chociaż lepszym słowem byłoby napycham bo po jednej misce płatków nawet kawa ledwo wchodzi ;P)
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4
11 kwietnia 2012, 18:26
Hmm a próbowałaś sam jogurt do płatków ? Może akurat Tobie będzie odpowiadał.
Ja płatki owsiane zalewam małą ilością gorącej wody, tak żeby troszeczkę napęczniały. Też nie lubie rozwalonych, miękkich dlatego zostawiam to w takiej postaci dosłownie na minutkę. Jak dasz po tym czasie jogurt to nie beda takie złe ;) zawsze mozesz sie poratowac wkrojona suszoną sliwką itp. ;))
Edytowany przez martyna.1990 11 kwietnia 2012, 18:26
- Dołączył: 2012-04-12
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 47
12 kwietnia 2012, 22:33
Polecam owsiane placuszki :D Wystarczy zmieszać szklankę płatków owsianych z jajkiem, ewentualnie przyprawić na słono lub słodko- ja dodaję cynamon i smażyć bez tłuszczu na teflonie. Mega smaczne!