13 lutego 2012, 12:53
Hej!
Otóż ostatnio zdecydowałam się kupić sobie kawałek łososia wędzonego. Jest on stosunkowo niewielki, bo nigdy wcześniej go nie jadłam, a jest dosyć drogi. Chciałabym zjeść go w jakiejś tradycyjnej formie, bo na internecie są same przepisy z jakimiś pieprzami cytrynowymi, sosami etc. A ja chcę go zjeść jak u babci; taką kuchnię preferuję. :D
Jak można go przyrządzić? Upiec, ugotować czy usmażyć? Podać z ryżem, warzywami czy jakoś jeszcze inaczej?
Edytowany przez Lenag0 13 lutego 2012, 12:54
13 lutego 2012, 12:58
Ja słyszałam o sposobie na chlebie razowym, grubo masła i na wierzch koperek taki z łodygą niepokrojony.
- Dołączył: 2011-05-27
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 281
13 lutego 2012, 12:59
wędzonego nie trzeba przyrządzać:) kładziesz na kanapkę i jazda;)
- Dołączył: 2009-08-05
- Miasto: Mazury
- Liczba postów: 6738
13 lutego 2012, 13:04
dokładnie, nie trzeba go przyrządzać ;) ale dobry jest na kanapce z dodatkiem pietruszki albo świeżej bazylii :)
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
13 lutego 2012, 13:05
losos wedzony jest gotowy do jedzenia.. juz sie go nie doprawia.. a ten z pieprzem cytrtynowym to dotyczylo surowego lososia..
- Dołączył: 2011-12-07
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1553
13 lutego 2012, 13:15
Zwykle podaję go sobie na talerzu, ale bywają sytuacje że konsumuję go prosto z opakowania :P
13 lutego 2012, 13:20
kromka ciemnego chleba, twarożek z chrzanem, plaster łososia i koperek.
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
13 lutego 2012, 14:32
Na upartego można przyrządzić roladę szpinakowo-twarogową z łososiem. W necie jest mnóstwo przepisów. Ja polecam w zestawie z serkiem chrzanowym almette, ale wiadomo, że twaróg będzie dużo zdrowszy :)
Ja najbardziej lubię: chleb, masło i łosoś skropiony cytryną. Cudo.
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20187
13 lutego 2012, 14:33
Na plackach ziemniaczanych z plamą kwaśnej śmietany
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto:
- Liczba postów: 504
13 lutego 2012, 15:07
to tak jakby makrele wędzoną jeść na ciepło np usmażyć:P
łosoś wędzony najlepszy na kanapkach,w sałatce, jako dodatek np do deski serów na przyjęciu;D