7 stycznia 2012, 12:40
Czym mąka żytnia różni się od pełnoziarnistej? Jest zdrowsza niż pszenna? Da się z niej zrobić np. naleśniki?
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
7 stycznia 2012, 12:47
Mąka żytnia, jak sama nazwa wskazuję, jest robiona z żyta, a pszenna z pszenicy ![]()
"Pełnoziarnista" może być zarówno mąka pszenna jak i żytnia-chodzi o to, że taką mąkę robie się z całego ziarna, a więc również z łusek, które są bogate w błonnik.
Generalnie mąka żytnia ma więcej mikroelementów niż pszenna i warto ją jeść. Natomiast z żytniej pełnoziarnistej może być trudno zrobić naleśniki-proponuję dodać trochę albo zwykłej mąki pszennej albo tzw. żytniej chlebowaj.
7 stycznia 2012, 12:49
mam mąkę żytnią typu 2000. wujek google mówi żeby dać np. 5 łyżek żytniej i 2 pszennej.. dobry pomysł?
7 stycznia 2012, 12:54
Ja robię z samej żytnie, trochę gorsze wychodza (jeśli chodzi o giętkość etc) ale w smaku są bardzo dobre :)) i nie kombinuję z mieszkaniem robię tak samo wszystko jak z pszenna
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
7 stycznia 2012, 12:55
Dobry :) Typ 2000 to żytnia razowa, bardzo dobra :)