30 grudnia 2011, 21:40
Chciałabym zrobić sobie na śniadanie jutro gęstą kaszę manną. Możecie mi powiedzieć, jak ją przyrządzić aby była gęsta i aby było jej w miarę dużo? Jakie dodatki, ile łyżek kaszy i ile mleka?
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Zielony Przylądek
- Liczba postów: 2230
30 grudnia 2011, 21:38
Ja po prostu gotuje mleko i dosypuje, patrze jaka jest konsystencja :) Jeśli mi odpowiada to wlewam na miseczke :) Na opakowaniu są podane proporcje, zawsze dosypuje łyżkę więcej ;]
- Dołączył: 2011-03-03
- Miasto: Lubin
- Liczba postów: 770
30 grudnia 2011, 21:43
na opakowaniu jest Sposób przyżądzenia ;) polecam. a dodajesz co chcesz ;) ja lubie z sokiem, sosem albo malinkami badz innymi owocami :D
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
30 grudnia 2011, 21:44
ja ostatnio robiłam tak, wyszła gęsta:) : 8 lyżek kaszy na 1,5 szklanki mleka:)
zjadłam z łyżką miodu i łyzką nutelli, pycha:) a do gotującego mleka dodałam dodatkowo cynamon
Edytowany przez owsiankaa 30 grudnia 2011, 21:42
30 grudnia 2011, 21:41
Problem w tym, że Ja nie mam tej kaszy w takim opakowaniu tylko ona jest w takiej jakby " folijce " na której nie ma nic napisane.
30 grudnia 2011, 21:45
ja juz to kasze manne w woli scislosci ;) wlej mleko zagotuj wsyp kilka lyzek. tak miarkuj zeby nie wyszla za gesta ;)
30 grudnia 2011, 21:47
Zrób taką jak lubisz.......
30 grudnia 2011, 21:46
podgrzej szklankę mleka, kiedy zobaczysz ze prawie już się gotuje, powoli wsyp łyżkę kaszy, ciągle mieszając. za chwilę dosyp drugą łyżkę [obie łyżki lekko kopiate]. mieszaj i czekaj aż zgęstnieje. powinna wyjść ok;) ale mi smaka zrobiłaś, chyba rano sobie upichcę
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
30 grudnia 2011, 22:02
.Chocolaterie. napisał(a):
owsiankaa napisał(a):ja ostatnio robiłam tak, wyszła
: 8 lyżek kaszy1,5 szklanki mleka:)zjadłam z łyżką
i łyzkąpycha:) a do gotującego mleka dodałam dodatkowo
chyba jakiś twardziel, a nie gęsta kaszka :|Jak robię
dla siebie (talerz głęboki) to gotuję szklankę mleka i
tego 3 łyżki kaszy. Dodatki ? różne :) kakao i dżem,
bakalie zależy co mam.
cos ty, wychodzi gesta, ale bez przesady!:))
jesli robiłaś na talerz głęboki to może tak być, ja robie na miske;)
w każdym razie to jest dobra proporcja, nie bedziesz miała gniota hehe
Edytowany przez owsiankaa 30 grudnia 2011, 22:14