5 grudnia 2011, 19:40
Hej. Swieta sie zblizaja a ja poszukuje przepisow na ciasta ZDROWE. Podajcie wasze przepisy. Na ciasta drozdzowe z owocami itd. Z gory wielkie dzieki.! W googlach wyskakuja same glupoty kaloryczne, tluste, niezdrowe.
5 grudnia 2011, 19:44
http://mojewypieki.blox.pl/strony/Ciastazowocami.html do wyboru, do koloru.
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1596
5 grudnia 2011, 19:56
tak! strona podana przez ADVENTURE jest naprawdę świetna!
Ja tylko udoskonalam mocno: zamiast 1/4 mąki dodaje otręby różne, zamiast kolejnej 1/4 czasami mąkę pełnoziarnistą. Zamiast cukru - słodzik (chyba że do wyobienia drożdży). Na to zwykłe owoce, nie przetworzone z cukrem, można wymoczone w słodziku lub nim posypane, w zal. jaka jego konsystencja. Super wychodzi, a otrębów w ogóle nie czuć.
5 grudnia 2011, 20:04
ja nie zamierzam, jeśli chodzi o ciasta niczego ograniczać. Na te Święta rządzi u mnie czekolada, czyli tort Sachera i blok czekoladowy
Co do przepisów na necie, poszukaj na "rewolucje na talerzu". Jest tam m.in. pyszny placek drożdżowy z bananami
http://www.tvnstyle.pl/news/4445/view
5 grudnia 2011, 20:43
Dziekuje wam a moze ma ktos przepis na chleb wieloziarnisty.?
5 grudnia 2011, 21:35
ja piekę chleb mleczny - z mąki mieszanej. Można dodać jednak samą pełnoziarnistą. Ja ostatnio dodałam żytnią. Ciasto wtedy tak nie rośnie, ale po upieczeniu chleb jest dobry.
To mój przepis:
http://kamila19851.blox.pl/2011/08/Chleb-mleczny.html
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
7 grudnia 2011, 21:05
Ciasto bananowe
4
bardzo dojrzałe banany (80 dag)
25
dag mąki pszennej (możesz połowę zastąpić pełnoziarnistą)
15 dag cukru
5
dag masła
1
jajko
1
łyżeczka sody
5
dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
szczypta
soli
Banany
rozdrobnić widelcem, wymieszać kolejno z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą.
Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy.
Masę
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (keksówka, tortownica). Piec
ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Po wyrośnięciu i
zrumienieniu należy przykryć folią aluminiową. Trzeba sprawdzać wykałaczką, czy
w środku jest upieczone. Czasami godzina nie wystarcza, zwłaszcza w keksówce. Dobre też w formie mufinek - wtedy starcza 15-20 min. Możesz dodać cynamon albo przyprawę do piernika = będzie wersja świąteczna.
Polecam stronę http://lepszysmak.wordpress.com/ - kuchnia zdrowa i dietetyczna.
Edytowany przez magull 7 grudnia 2011, 21:04