27 listopada 2011, 12:47
Witam serdecznie ;)
Potrzebuję pomocy :D
Otóż po raz pierwszy w życiu mam piekarnik, chcę zrobić jakieś ciasteczka, w następną niedzielę wraca do domu mój facet i chce mu zrobić niespodziankę, ale najpierw chciałabym poćwiczyć, właśnie teraz :D
Przeglądam przepisy w necie, ale tyle tego jest, że nie wiem co wybrać, a w życiu NIC nie piekłam.
Mogłybyście mi doradzić jakiś łatwy przepis na ciasteczka, najlepiej jakieś w miarę słodkie, bo jak już mam podeżreć coś smacznego, to niech to słodkie będzie :)
(Tylko niech to będą ciasteczka, bo nie mam jeszcze blach do ciast i dziś ich nie kupię ;))
- Dołączył: 2009-03-17
- Miasto: Narnia
- Liczba postów: 1722
27 listopada 2011, 12:50
Do ciasteczek też by Ci się blacha przydała.. No chyba że masz papier do pieczenia.
Może zwykłe kruche - połowa białych, reszta kakaowych (dosypujesz po prostu kakao). Zwykłych kruchych ciastek chyba się nie da popsuć. No i możesz je wycinać szklanką jeśli nie masz foremek.
27 listopada 2011, 12:52
Na takiej dużej podstawowej blasze na papierze do pieczenia, nie mam takich głębokich blach do ciast (korytek i forem), a z tego co czytałam w necie na takiej płaskiej się robi ciasteczka, więc powinno się chyba udać? Kurka, pod względem pieczenia jestem jak trzylatek
No i i tak będę szła po składniki, to trudno najwyżej kupię, tylko nie wiem co mi potrzeba
![]()
W gotowaniu jestem niezła, ale piekarnika nigdy nie miałam, w mojej rodzinie kobiety nie znoszą gotować (poza mną), więc przyznaję się, że jestem laikiem w tej kwestii :P
Edytowany przez 546a47a775652e37254f3d9ded7c09b9 27 listopada 2011, 12:54
27 listopada 2011, 12:53
ciasteczka ręczę za każde ciasteczka z tego bloga, cokolwiek piekę zawsze mi się udaje:)
27 listopada 2011, 13:01
Składniki na około 40 ciastek:
- 125 g miękkiego masła
- 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 185 g mąki (1¼ szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g kakao
- 85 g posiekanych rodzynek
- 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
- 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
- 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Ten mi się podoba, to teraz jeszcze kilka pytań do Ekspertów :D
Jakie to jest miękkie masło? Jakieś specjalne do pieczenia, czy zwykła kostka, która nie jest mocno zastygnięta?
No i drugie: gdzie można kupić chipsy czekoladowe i czy ewentualnie zamiast tego mogę zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki, czy lepiej pokroić w większe kawałki?
27 listopada 2011, 13:05
Przepis Nigelli Lawson,a ciasteczka najlepsze, jakie w życiu jadłam, moi bliscy również byli pod wrażeniem i zjedli je w ciągu godziny! ;) ( skopiowane z mojego bloga )Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- żółtko 1 jajka z lodówki
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g łezek z mlecznej czekolady
duża blacha do pieczenia
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego!
27 listopada 2011, 13:05
Przepis Nigelli Lawson,a ciasteczka najlepsze, jakie w życiu jadłam, moi bliscy również byli pod wrażeniem i zjedli je w ciągu godziny! ;) ( skopiowane z mojego bloga )Składniki ( na ok. 14 ciasteczek ):
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- żółtko 1 jajka z lodówki
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g łezek z mlecznej czekolady ( albo dwie tabliczki mlecznej, posiekanej )
duża blacha do pieczenia
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać cukier trzcinowy, miałki oraz ostudzone masło, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, zimne jajko i żółtko, wymieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Mowoli wmieszać mąkę i sodę, dodając kawałki czekolady. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układać małe porcje ciasta, najlepiej robiąc to łyżką do lodów. Należy zachować między porcjami ciasta odstępy ok 8 cm. Piec na dwie raty, odkładając blachę z ciastem do lodówki.
Piec ok 15.17 min w temp 170*C.
Smacznego!
Edytowany przez laika699 27 listopada 2011, 13:07
27 listopada 2011, 13:06
Miękkie masło to takie wyjęte z lodówki położone w ciepłym miejscu, że łyżka w nie wchodzi bez żadnego oporu:)
Autorka przepisu mieszka w UK, tam wszędzie da się kupić czipsy czekoladowe, czyli takie małe groszki z czekolady. Najlepiej pokrój mleczną w grubą kostkę- im większe kawałki będą tym lepiej:)
27 listopada 2011, 13:11
Dzięki za pomoc Dziewczyny ;)
To robię listę zakupów i ruszam do walki :]
Jeśli mi coś wyjdzie, to się potem pochwalę :D A jak nie wyjdzie, to jutro drugie podejście :P
27 listopada 2011, 13:12
cynamonowe albo zwykłe kruche są niesamowite :)
przepisu nie pamiętam za bardzo, bo te ciacha to specjały mojej babci :D