19 sierpnia 2011, 10:11
Hej kupilam sobie formę do tart,ale ja nigdy jej wczesniej nie robilam ,a nawet nie jadłam,widzialam tylko rozne zdjęcia i nie powiem kuszą ,kuszą .Dlatego zrobmy tutaj zbiór przepisów na tarty słodkie i słone.Na pewno są tu osoby takie jak ja ,ktore chetnie skorzystają z tego;)
19 sierpnia 2011, 10:25
dolaczam sie :) ja wczoraj robilam cukiniowa, wyszla pyszna :) mozna zrobic z zoltym serem (ja tak robilam), albo z feta (wtedy dodac mniej soli, bo feta jest slona :)))
a ciasto robilam takie (przepis z elle):
-4 lyzki wody
-ok 125 g masla
-3 lyzeczki cukru (moze byc ciut mniej:))
-szczypta soli
Wszystko razem rozpuscic w garnku i poczekac az wystygnie. Gdy wystygnie, wylac do miski, do ktorej uprzednio wsypalismy ok. 1,5 szklanki maki. Wymieszac, zrobic kule, ktora ma sie odklejac od brzegow miski :)
Wylozyc forme do tarty ciastem i wlozyc na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciagnac, wylac farsz ( w moim przypadku cukinia (ok 2 kg :)) starta na tarce, podduszona na patelni z 1 cebula i kilkoma zabkami czosnku i 2 pomidorami obranymi ze skorki). AHA - cukinie nalezy wczesniej maksymalnie odcisnac z soku, kladac ja na durszlaku i przyciskajac talerzem z ciezarem :)
Wszystko razem doprawiamy (chilli, pieprz, sol), wykladamy na forme 1 wartwe, przekladamy startym serem zoltym, kolejna wartwa, znowu ser itp. wazne zeby na samej gorze nie bylo sera, bo sie spali :) wkladamy do piekarnika na ok 20 minut (180 stopni) i pieczemy. chaotycznie, ale mam nadzieje, ze zrozumiale
:)
19 sierpnia 2011, 10:28
ja uwielbiam tarty!!
![]()
choć niestety nie są one zbyt fit:P
moja ulubiona to tarta szpinakowa
Składniki
na ciasto:
2 szklanki maki pszennej
15 dkg masla
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
1opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 cebule
2 kubeczki gestej smietany albo serka twarozkowego
2 jajka
2 lyzki oleju
3 zabki czosnku
sol, pieprz, bazylia i galka muszkatalowa do smaku.
*Najpierw
robimy ciasto.
Wszystkie skladniki wrzucamy do miski, maslo,jesli jest
twarde, kroimy na mniejsze kawalki, a nastepnie wszystko ugniatamy, az
powstanie kula.
Zawijamy ja w folie aluminiowa i wkladamy na godzine do
lodowki.
*Rozmrazamy szpinak.
*Cebulke siekamy na male kawaleczki i podsmazamy na
oleju,kiedy sie zeszkli dodajemy posiekany lub utarty czosnek.
*Smietane lub serek ucieramy z jajkami, dodajac
przyprawy.
*Wszystkie skladniki laczymy ze soba.
Ciasto wyciagamy z lodowki i wkladamy do okraglej formy.
Koniecznie trzeba pamietac o zrobieniu ok.2 cm brzegu z
ciasta,aby nadzienie sie nie wylalo.
Nastepnie nakladamy nadzienie. Dajemy do rozgrzanego do
temperatury 200°C piekarnika i czekamy ok.40 minut. Po wyjeciu z piekarnika
lepiej troche poczekac,zeby tarta zastygla.
Edytowany przez Faithfull 19 sierpnia 2011, 10:29