- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 237
17 czerwca 2011, 21:59
Jutro wybieram się na grilla. Mam o tyle dobrze, że mogę zabrać ze sobą to co chcę zjeść :) I mam pytanko do Was czy znacie jakieś fajne niskokaloryczne przepisy na mięso z grilla albo owoce? I w sumie teraz wpadła mi do głowy taka myśl... może głupia, ale czy można jeść ciemny chleb z grilla? Czy to by nie było dziwne? :D
No i czy jedzenie z grilla jest zdrowe?
Z góry dzięęki dziewczyny! :)
17 czerwca 2011, 22:01
kup sobie kiełbaskę i zrób ją sobie na grillu, z grilla jedzenie jest zdrowe, bo bez tłuszczu i ten tłuszcz się 'wytapia', wiec i na kiełbaskę sobie pozwolic mozesz : )
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
17 czerwca 2011, 22:03
zrób szaszłyki:)
zamarynuj filet z kurczaka, pokrojony w kosteczkę
nadziewaj na przemian mięso, cebula, pieczarka, papryka, czosnek, cukinia, etc (warzywa jakiekolwiek pasują)
poza tym ryba pieczona w sreberku w ziołach z plastrem cytryny
jabłka pieczone w sreberku z cynamonem i orzechem włoskim w środku
zrób jakąś sałatkę/surówkę ze świeżych warzyw np. na bazie salaty lodowej czy kapusty pekińskiej
- Dołączył: 2011-06-12
- Miasto: Za Górami Za Lasami
- Liczba postów: 289
17 czerwca 2011, 22:07
polecam faszerowaną cukinię z grilla
4 nieduże cukinie,
30 dag pieczarek,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
łyżka masła,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
15 dag sera żółtego lub mozzarelli,
sól, pieprz.
Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.
Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.
Miąższ podsmażyć na maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.
Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.
Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
Jeśli chcesz żeby miało mniej kalorii to zrezygnuj z sera. Pycha:)
- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 237
17 czerwca 2011, 22:11
dzięęęki wielkie za odzew! na pewno coś z tego wypróbuję :) już od samego czytania przepisów ślinka mi cieknie
17 czerwca 2011, 22:33
no szaszlyczki i salatka typu grecka na grilla mniam mniam ;)
17 czerwca 2011, 22:53
szaszłyczki o taaak :D aż sama zgłodniałam na myśl o tym :D aczkolwiek pokusiłabym się na słodko takiego szaszłyczka :D
17 czerwca 2011, 22:53
ja jem ciemny chleb z grilla, posypuję przyprawami do grilla i z ketchupem wcinam- pycha :D poza tym zrób sobie szaszłyki, najlepsza opcja chyba :D