29 maja 2011, 21:14
Jako, ze w pogaduchach czesto gina przepisy, fajnie bedzie jesli tu bedziemy wrzucac tylko przepisy bez zadnych zbednych komentarzy:)
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
29 maja 2011, 21:17
wegetariańskie i nie tylko prz3episy vitalijek zebrane przezemnie do jednego pliku worda
http://www.wrzuc.to/RR0ljXBVzt.wt
gdy się najedzie na spisie treści na szukaną pozycję i kliknie na nią trzymając ctrl to skoczy do przepisu:)
29 maja 2011, 21:31
Rogaliki drozdzowe z kapusta i pieczarkami.400 g maki PP
1 łyzeczka suszonych drozdzy
1 łyzka oliwy
1 łyzka fruktozy
1,5 łyzeczki soli
270 ml wody
Farsz
200gr. kapusty kiszonej
4-5 pieczrek
1 cebula
Make
wymieszac z drozdzami i suchymi skladnikami, mieszajac powoli wlewac
wodę i oliwe. Zagniesc ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do
wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętosci ciasta.
Na oproszonym maka blacie polozyc ciasto, rozpłaszczyc je na okrag o grubosci 1-2 cm.
Ostrym nozem zrobic w okregu 4 naciecia tak, by powstało 8 kawalkow ciasta.
Kapuste
ugotowac, drobno posiekac. pieczarki i cebule drobno posiekac, zeszklic
na kilku kroplach oliwy. Wymieszac z kapusta, doprawic.
Na kazdy kawalek nalozyc farsz i zwijac zaczynajac od dluzszego boku.
Blachę do pieczenia wylożyć papierem. Przelozyc na nia rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 190 st C.
Wyrosniete rogale posmarowac rozbeltanym bialkiem i posypac kminkiem (niekoniecznie)
Piec 20-30 minut.
- Dołączył: 2009-01-10
- Miasto: Valim
- Liczba postów: 10627
29 maja 2011, 23:48
"ctrl" + "+" powiększa widok
30 maja 2011, 11:20
Razowe bajgle:Skladniki na 5 sztuk:
500 g maki pp
1 łyzeczka soli
1 lyzeczka oliwy
1 1/2 łyzeczki suchych drozdzy
340 ml wody lub mleka do 1.5% ( mozna pol na pol)
kminek i gruba sol do posypania
Do
duzego naczynia wsypac make, oliwe, sol, drozdze. Wlac wode i
wyrobic ciasto. Wyrabiac przez 5 minut, az ciasto bedzie gladkie i
elastyczne. Przykryc sciereczka i pozostawic w ciepłym miejscu do
podwojenia objetości (około 2 godz).
Po
tym czasie ciasto wyjac na oproszona maka powierzchnie, podzielic na 5
rownych kawalkow. Kazdy kawalek uformować w kulke/buleczke, nastepnie mokrym palcem zrobic w kulce otwor o szerokosci 3,5 cm (najpierw
jednym palcem, krecimy ciasto wokoł palca, jak się rozszerzy - to dwoma
palcami).
W garnku
zagotowac 2 litry wody, do ktorej dodac 1 łyzke sody.
Doprowadzic do wrzenia. Klasc na wodzie bajgle,
gotować 1 minute z kazdej strony.
Przygotowac
blache do pieczenia, posmarowac olejem lub wyłozyc papierem. Klasc bajgle (mogą byc jeszcze cieple), posypać gruba sola i kmienkiem. Mozna tez uzyc maku lub sezamu.
Piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut. Studzic na kratce.
Smacznego :)