18 listopada 2014, 10:53
Hej, spotykam się już jakiś czas z jednym takim, i miałam już okazję jeść u niego dwa razy kolację, no i teraz nadszedł ten moment, że i ja coś powinnam ugotować. NO I NIE WIEM CO. Lubię gotować, ale mam zagwozdkę co przygotować, bo musi to spełniać następujące kryteria:
- bez dyni, bo on zrobił risotto z dynią
- nie filety z kurczaka z mozzarellą i szynką parmeńską z batatami, bo też to zrobił
- coś co da się łatwo przygotować w jego obecności, może być coś do podziału ról, to będzie miał zajęcie
- w sumie najlepsze byłoby coś z pieca, żeby wsadzić i zająć się przyjemną konwersacją ;p
- chłopak lubi owoce morza i ryby, i ogólnie je wszystko, tylko kiszone ogórki mu nie podchodzą (bo nie jest Polakiem)
W sumie temat trochę o gotowaniu, no ale uznałam, że bardziej o znajdowaniu drugiej połowy ;) Będę wdzięczna za wszelkie propo!
18 listopada 2014, 11:43
myślę ze w dziale przepisy znajdziesz sporo propozycji na kolacje, obiad czy deser, często są podane tez kcal.
18 listopada 2014, 12:01
Łosos świeży (sół, pieprz) na to szpinak podsmazony i doprawiony, no to plasterki fety, zawinietę w ciasto francuskie, posypane migdałami. Mozna zrobić pare godzin wczesniej i włożyć do lodówki, pozniej aby do piekarnika. Ja podaje z pieczonymi ćwiartkami z ziemniaków (kupuje mrożone w biedronce i do piekarnika) oraz z surówka z sałaty lodowej i dowolnych warzyw (pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, kiełki, ogórek świeży, papryka .... co lubisz) Polecam, często robie i wszyscy sie zachwycają :) Tak wygląda przed upieczeniem :)
Moglabyc podac proporcje? Brzmi wyjątkowo smakowicie:-)
18 listopada 2014, 12:27
kupuje swiezego lososia (zazwyczaj w biedronce, dwa opakowania, to jest ok. 0,5kg) odcinam skore z dolu lososia. sole go i pieprze. kupuje dwa ciasta francuskie, jedno rozkladam, na nim losos, na to szpinak (mrozony, rozdrobniony, dwie paczki) jak sie troszke rozmrozi to lamie go i wrzucam do wody i na gaz, jak sie caly rozmrozi to odcedzam na drobnym sitku o wrzucam na patelnie z maslem, podsmarzam z czosnkiem, sola (troszeczke bo feta jest slona), pieprzem. jak wystygnie rozkladam na lososiu. jedno opakowanie fety, kroje w plasty i ukladam na szpinaku. Przykrywam to drugim platem ciasta francuskiego i dociskam boki, zeby powstal,ladny prostokat, odcinam nadmiar ciasto, zostawiam ok. 4 cm do okola aby móc boki zlepic. Smaruje jajkiem i sypie migdalami. Pieke ok. 25min-30min. Wyciagam jak ciasto jest zlociste, lekko brazowe. Robie zawsze jakies dwa sosy. Czosnkowy czy jogutowy, i majonez z keczupem, troche jogurtu nat. chili, ziol prowansalskich. Fajnie ziemniaczki miec w czym maczac.smacznego.
18 listopada 2014, 13:11
kupuje swiezego lososia (zazwyczaj w biedronce, dwa opakowania, to jest ok. 0,5kg) odcinam skore z dolu lososia. sole go i pieprze. kupuje dwa ciasta francuskie, jedno rozkladam, na nim losos, na to szpinak (mrozony, rozdrobniony, dwie paczki) jak sie troszke rozmrozi to lamie go i wrzucam do wody i na gaz, jak sie caly rozmrozi to odcedzam na drobnym sitku o wrzucam na patelnie z maslem, podsmarzam z czosnkiem, sola (troszeczke bo feta jest slona), pieprzem. jak wystygnie rozkladam na lososiu. jedno opakowanie fety, kroje w plasty i ukladam na szpinaku. Przykrywam to drugim platem ciasta francuskiego i dociskam boki, zeby powstal,ladny prostokat, odcinam nadmiar ciasto, zostawiam ok. 4 cm do okola aby móc boki zlepic. Smaruje jajkiem i sypie migdalami. Pieke ok. 25min-30min. Wyciagam jak ciasto jest zlociste, lekko brazowe. Robie zawsze jakies dwa sosy. Czosnkowy czy jogutowy, i majonez z keczupem, troche jogurtu nat. chili, ziol prowansalskich. Fajnie ziemniaczki miec w czym maczac.smacznego.
brzmi pysznie, chyba skorzystam:D
18 listopada 2014, 13:44
Wiadomo, że wszystko zależy od faceta, mój najbardziej się cieszy z jakiejś dobrej zapiekanki typu makaron + mięso mielone w sosie pomidorowym + ser + sos beszamelowy ;-) wbrew pozorom robi się szybko, jest proste, ale i smaczne.
Pomysł magicream92 z łososiem też brzmi smacznie i też chętnie go wykorzystam :P
18 listopada 2014, 13:58
Jak ostatnio mojego odwiedzałam to zrobiłam makaron ze szpinakiem (z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek) i grillowanym dorszem :D był zachwycony, po części dlatego, że jest wielkim fanem szpinaku.
Właśnie jestem w trakcie tego obiadu tylko bez dorsza. Juz kiedyś polecałam tu na forum : http://fotogoto.pl/makarony/penne-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami
18 listopada 2014, 15:03
18 listopada 2014, 16:47
lasagne! A do tego jakas swieza zielona salatka. Lasagne przyotujesz wczesniej, wstawisz do pieca, a salatke zrobicie razem;)
dokladnie tak:)
18 listopada 2014, 20:55
byłam w podobnej sytuacji ostatnio i zrobiłam leczo :P