10 grudnia 2010, 17:09
Ja zawsze daje mniej cukru niż trzeba w przepisie, czasem daje tez mniej o jedno jajko.
Ale np gdy w przepisie jest 1,5 szklanki oleju? Nie mam pomyslu czym to zastapic..
tyle kalorii...
jak jeszcze odchudzacie BEZPIECZNIE swoje ciasta, bo raz przez takie 'odchudzanie ich' zakalec mi wyszedl -,-
- Dołączył: 2007-09-10
- Miasto: To Tu To Tam
- Liczba postów: 8155
10 grudnia 2010, 17:19
ja po prostu nie robię ciast. Ale zawsze się zastanawiałam, czy dałoby się dać otręby pół na pół z mąką, tj. jak trzeba 1szkl. mąki to czy m ożna dać pół szkl. tego, pół tego...
10 grudnia 2010, 17:30
moze margaryne zamiast oleju?
10 grudnia 2010, 17:32
zamiast bialego cukru dodaje slodzik lub trzcinowy
uzywam niskokalorycznych serow (sernik np)
wiecej bialek niz zoltek z jaj ;)
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
10 grudnia 2010, 17:35
Galaretk az żelatyny + herbaty owocowej + słodzika zamiast z torebki. Rezygnacja z lukrowania.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 grudnia 2010, 18:19
piekę często ciasta dukana, ser chudy, tłuszcze tnę, mąkę też ograniczam, jak już to pełnoz., sojową, kukurydziana, ryżową albo skrobię kukurydziana
10 grudnia 2010, 19:16
białko jest dobre a jajko to same aminokwasy ... czyli są dobre, a olej to tłuszcz i nie odkłada się jako tłuszcz w organizmie...... :-|