- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
30 listopada 2010, 13:33
Niestety z rybami nie mam dużego doświadczenia :) zazwyczaj robię tylko jakiegoś standardowego fileta, dla rodziny normalnie w panierce i smażony na patelni, a dla mnie w piekarniku posypany różnymi przyprawami i ziołami w rękawie do pieczenia i tyle...
Jakie polecacie mi dobre Ryby które jecie? I jak je przyrządzacie, dietetycznie lub nie dietetycznie? :)
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
30 listopada 2010, 20:31
Losos oblozony pesto i zapiekany. Lub makaron z lososiem wedzonym i sosem kremowo-pomidorowym
- Dołączył: 2008-03-29
- Miasto: Szczecinek
- Liczba postów: 1097
30 listopada 2010, 21:01
ja robilam np. dziś zapiekanke z ryby.
Dowolne filety posypane solą pieprzem skropione sokiem z cytyrny, na to jakas mieszanka ziół ulubiona.
kalafior, fasolka szparagowa i marchewka zblanszowane, fasolka żeby była miękka bo inaczej nie smakuje.
Ukladam warzywa, rybe surową i znów warzywa. Zalewam sosej z jogurtu nat. soku z cytryny, i moga być dowolne przyprawy jak np. czosnek, bazyli , pieprz ziolowy itp.
Naczynie żaroodporne do piekarnika na 40 min przy ok 180 st. C.
Pyszne, można kombinować z warzywami.
W wersji mniej light podaje sie ze starrym serem żołtym i posypane bułką tartą polaną stopionym masłem.
- Dołączył: 2010-01-19
- Miasto: Jarosław Neapol
- Liczba postów: 1337
30 listopada 2010, 21:04
ja polecam dorsza ja robie na patelni teflonowej z dodtakiem ziol czasami czysty posypany lekko sola i na talerzu z cytryna czasami gotuje na wodzie dodaje natke pietruszki i kilka grubszych plastrow cytryny i lososia robie na patelni grillowej
- Dołączył: 2008-10-20
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 206
30 listopada 2010, 22:11
Wszelkiego rodzaju ryby, glownie morskie - filety/dzwonki robie na elegtrycznym grillu. Posypuje troszke sola, kropie cytryna, czasem przyprawa do ryb albo dodaje czosnku. Podaje czesto z jogurtem z koperkiem, do tego surowka i tyle :)
Od czasu do czasu robie calego pstraga - nacieram czosnkiem, sola, cytryna i do piekarnika. A potem to juz tylko zabawa z jedzeniem ;)
Karp dobry i bardzo prosty do zrobienia - dokladnie umyc (luski sie latwo czysci po sparzeniu - same odchodza), pokroic w dzownki, ale zachowac ksztal calej ryby, posypac oficie wegeta i na godzine do piekarnika. Prawie zero przygotowywania, banalnie proste, a pyszne! Za karpiem nie przepadam, swiateczne galarety zazwyczaj omijalam, ale ten jest pycha.
I jeszcze pomysl na wykorzystanie tunczyka z puszki - awokado przekroic na pol, wyjac pestke, a w jej miejsce nalozyc tunczyka, serewiejski lub fete. Najlepiej mi smakuje z tunczykiem smakowy, np. z pomidorami. Lekkie sniadanko na dwie osoby.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 grudnia 2010, 12:46
na dno naczynia żaroodpornego kasze gryczana, na to filety z dorsza i zalewam mlekiem rozbełtanym z jajkiem, koperkiem, pieprzem i ziołami....pycha
aaa zapiekam 20-30 min
do tego fajnie pasuje brokuł lub kalafior czy brukselka oraz surówka z kiszonej kapusty + marchew + jabłko + zielona pietruszka, oliwa i przyprawy
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
1 grudnia 2010, 12:48
ta kasza gryczana to sucha, czy wcześniej podgotowana?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 grudnia 2010, 13:43
gosiu - sucha:)
podobnie robię drób. sypię na dno naczynia ryż brązowy albo makaron, na to filet pocięty na mniejsze kawałki i zalewam albo jogurtem naturalnym z ziołami i przyprawami albo pomidorami z puszki (zmiksowanymi) z czosnkiem i ziołami
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 grudnia 2010, 13:43
aaa i z ta ryba jak wsypiesz szklankę kaszy i dasz na to 6 filetów ryby to co najmniej 6 osób się naje.....u nas nawet kasza zostaje zwykle
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
1 grudnia 2010, 13:55
małalady - na pewno przy najbliższej okazji spróbuje tego z kaszą lub ryżem.
w ogóle przepisy macie fajne. Ja wole zapytać tutaj niż szukać w internecie, bo w internecie niektóre taki dziwne, ze nie wiadomo czy jadalne, a tu przynajmniej macie swoje sprawdzone :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
1 grudnia 2010, 13:57
dokłądnie:) a jaka pyszna jest kasza taka z piekarnika pod tymi rybkami...mmmm