- Dołączył: 2010-04-20
- Miasto: u ciebie w szafie
- Liczba postów: 133
25 listopada 2010, 16:30
Moim dodatkiem do obiadu jest głównie pieczony kurczak w piekarniku w folii. ; ) Jadałam z miodem, z pieczarkami, ketchupem, cebulą, serem i kilka innych kombinacji. Obecnie wcinam z przyprawą do kurczaka i koperkiem. Zaczyna mi się już nudzić. Macie jakieś pomysły jak inaczej przyrządzić takiego kurczaka ?
![]()
Oczywiście dietetycznie.
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
25 listopada 2010, 16:46
podstawa do zup , sosow , warjacji warzywnych u mnie
piers kroje w kstke smaze na teflonie bez tluszczu posypujac wegeta lub czym kto chce
wrzucam do zupy -do wszystkich zup jakie robie
z mieszanka warzywna
z jednym wazywem , na konic dodajac troche jogurtu ,innym razem przecieru
brokol , kalafior , jogurti , feta jako zageszczenie
szpinak , feta ,czosnek , cytryna ,
cukinia , baklazan , fea , jogurt -lub sok pomidorowy z przetartych pomidorow
mzna jesc-zmakaronem , ryzem , z kasza , samo lub zziemniakami purre
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
25 listopada 2010, 17:34
zamarynuj go w jogurcie z ziołami, czosnkiem, sosem sojowym i koperkiem i tak zapiecz w naczyniu żaroodpornym na kaszy np. gryczanej, jaglanej. Ja filety dziele na 6-7 mniejszych, wtedy szybciej się dopieka
albo do naczynia wsyp ryż/makaron, na to fileciki i zalej zmiksowanymi pomidorami z puszki z czosnkiem, bazylia, oregano,pieprzem....
do takiego dania wystarczy porządna surówka + np. kalafior/brokuł/brukselka itp i masZ wyśmienity obiad;)
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
25 listopada 2010, 19:55
*1 kurczak (1,5-2 kg.)
*1/2 kg.mięsa mielonego
*1/2 pęczka natki pietruszki
* 2 jajka
*pół szklanki bułki tartej
*Ziarenka Smaku Winiary
*imbir i pieprz do smaku
Kurczaka umyć i osuszyć,następnie odciąć skrzydełka,szyjkę i kuper.Rozciąć piersi i po kościach wycinamy na około całe mięso pozostawiając sam szkielet,uważać,żeby nie rozciąć skóry.Po odcięciu kości powstanie prostokąt.Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak,aby było równomierne.Następnie posypujemy Ziarenkami Smaku,zwijamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Mięso mielone wyrabiamy z jajkami,bułką tartą i przyprawami,odstawiamy do lodówki.Po 2 godzinach wyjmujemy wszystko z lodówki.Na kurczaka wykładamy mięso mielone,posypujemy pietruszką i zwijamy w roladę,obwiązujemy sznurkiem i owijamy folią aluminiową (lub papierem do pieczenia),wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C).Pieczemy przez godzinę,następnie odwijamy folię i pieczemy jeszcze przez 20−25 minut,aby rolada się ładnie zrumieniła.Można jeść na zimno i na gorąco!Smacznego!
Jest trochę pracy przy tej roladzie,ale warto ją zrobić!!Właśnie dziś zrobiłam,podawałam z ryżem i sosem pieczeniowym,do tego surówka,pyszne,polecam!Jeszcze zostało na jutro na kanapki
.
Edytowany przez ELA1974 27 listopada 2010, 14:19