- Dołączył: 2010-05-05
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 52
22 czerwca 2010, 09:37
Poszukuję chętne osoby, które rozpoczęłyby ze mną od jutra I fazę diety proteinowej. Czytałam o niej trochę wczoraj, wydrukowałam listy produktów dozwolonych i zakazanych. Chciałabym znaleźć grupę osób, które potrzebują zrzucić ok. 8-9kg. To niemały ciężar. W wątku tym zamieszczalibyśmy nasze przepisy na potrawy, wykonane ćwiczenia, ewentualne pytania i odpowiedzi związane z tą dietą.
Zwracam się również z prośbą do osób, które na diecie dr Dukana są lub były, o zamieszczanie spostrzeżeń, opisywanie efektów i przede wszystkim pomoc w komponowaniu posiłków. Dopiero wczoraj odkryłam niektóre "zasady i założenia" tej diety, więc nie mam wystarczającej wiedzy o metodzie Pana Dukana ;)
Czy znajdą się jacyś chętni? ;)
- Dołączył: 2007-04-21
- Miasto: Kotlina
- Liczba postów: 2897
30 czerwca 2010, 10:50
kurczę nie mogę znaleźć tego przepisu na chlebek, podrzucicie?
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
30 czerwca 2010, 11:08
CHLEBEK
DUKANA:
1 jajko
1 serek petit suisse lub homogenizowany
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka drożdży
dowolne przyprawy zmielone (nie dodawać soli)
Wymieszać wszystkie składniki i wlać do prostokątnego
pojemnika wielkości 15x20 cm i głębokości co najmniej 5mm. Przykryć
przezroczystą folią(jeśli będziemy piekli w piekarniku to nie
przykrywamy),wstawić do mikrofalówki i podgrzać 5 minut na maksymalnej mocy .
Można piec chlebek w piekarniku nagrzanym do 200C co najmniej 10 minut . Po
upieczeniu przełożyć chlebek aby nie opadł.
Edytowany przez myska0 30 czerwca 2010, 11:11
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
30 czerwca 2010, 11:09
Ja go nie robiłam, ale robiłam taki:
CHLEBEK:
- 12 łyżek otrębów (8 łyżek owsianych + 4 pszenne);
- 2 serki homo;
- 4 jaja;
Cały sekret wyrośnięcia jest w tym, że białka jaj
ubijamy na sztywno i mieszamy z wymieszanymi wcześniej otrębami, żółtkami i
serkami. Można dodać zioła, czosnek granulowany czy inne odpowiadające nam przyprawy. Przepis na blaszkę: 25x11. Piec 40 min na 180 st. Termoobiegiem.
POLECAM, jest naprawdę smaczny ![]()
- Dołączył: 2005-12-07
- Miasto: Wołomin
- Liczba postów: 3575
30 czerwca 2010, 11:13
Jarobie ten ostatni tylko daje jeszcze drożdże i przyprawy, majeranek itp.
- Dołączył: 2007-04-21
- Miasto: Kotlina
- Liczba postów: 2897
30 czerwca 2010, 11:25
Dobra dziewczyny, spróbuję jutro albo dziś wieczorkiem.... Dzięki!
- Dołączył: 2005-12-07
- Miasto: Wołomin
- Liczba postów: 3575
30 czerwca 2010, 11:41
A ja już kończe wypiekanie chleba - ciekawa jestem smaku.
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
30 czerwca 2010, 11:54
Aga, to daj znać jak tam zmodyfikowany chlebek wyszedł
- Dołączył: 2005-12-07
- Miasto: Wołomin
- Liczba postów: 3575
30 czerwca 2010, 13:49
Chebek upieczony - da się zjeść
troche za duzo przyprawy do grilla dałam bo pikantny. Ale lepsze to nic niż.
A wątróbeczka drobiowa z cebulką już dochodzi - zapach w całej chcacie.
- Dołączył: 2010-06-30
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 10
30 czerwca 2010, 13:53
mniam ale apetyczne potrawy :D a chlebek wygląda smacznie
Edytowany przez FleXis 30 czerwca 2010, 13:54
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
30 czerwca 2010, 14:04
No wygląda to pięknie.. A chlebek jest wilgotnawy czy suchy? Jak bez drożdży robiłam to właśnie był taki mokrawy.. Ciekawe jak z drożdżami się robi..