Temat: Dieta Warzywna - bardzo ciekawa :)

Dieta warzywna

Dla kogo: Dla wszystkich zdrowych osób, jednak nie są wskazane dla kobiet w ciąży i młodzieży

Wady: Mają bardzo niski limit kaloryczny, jednocześnie nie pozwalają czuć głodu. Dieta warzywna udowodni Ci, że można jeść tylko 600 kalorii dziennie i nie czuć głodu.

Zalety: Dostarcza witamin i minerałów. Pozwoli schudnąć Ci 5 kilogramów w 5 dni. Codziennie jedz śniadanie, obiad i wczesną kolację. Na każdy z tych posiłków wybierz jedno z proponowanych przez nas dań.


Śniadanie (do wyboru)

Kanapka z jajkiem i marchewką
Kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj łyżeczką margaryny (najlepiej niskotłuszczowej). Średnią marchewkę umyj, oskrob, zetrzyj i rozłóż na chlebie. Na wierzchu ułóż jajko na twardo pokrojone na cząstki. 216 kcal

Kromka chleba z cukinią i pomidorami
Dwa pomidory i cukinie umyj, pokrój w plasterki. Na wierzch nałóż czubatą łyżkę twarożku i posyp 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku. Zjedz z kromką chleba pełnoziarnistego posmarowanego łyżeczką margaryny. 195 kcal

Chrupki chleb z ogórkiem i twarożkiem
Jedno opakowanie serka homogenizowanego zmieszaj z pęczkiem posiekanych ziół (bazylią, oregano, koperkiem lub tymiankiem). Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obierz pół ogórka sałatkowego, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona, a mišższ pokrój w słupki. Oczyść i umyj pól pęczka rzodkiewek, pokrój w kostkę. Pokrojony ogórek i rzodkiewki zmieszaj z serkiem. Przygotowany serek zjedz z trzema kromkami chrupkiego chleba. 200 kcal

Kromka chleba z kalarepką i szynką
Kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj łyżeczką margaryny. Obraną kalarepkę opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i posiekaj pół pęczka natki pietruszki, wymieszaj ze startą kalarepką i nałóż na chleb. Plaster szynki drobiowej pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu przygotowanej kanapki. 205 kcal

Obiad (do wyboru)

Kalafior z szynką i brokułami
Składniki:
- mały kalafior
- 4-5 różyczek brokułów
- kostka bulionowa
- łyżeczka masła
- łyżeczka gęstego jogurtu
- plaster szynki.
Podzielony na różyczki kalafior i brokuły włóż do 100 ml wrzącego bulionu z kostki z dodatkiem masła. Gotuj 8-10 minut. Dodaj szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz jogurt. Wymieszaj. 210 kcal

Fasolka szparagowa z pomidorem
Składniki:
- 25 dag fasolki szparagowej
- duży pomidor
- plaster szynki drobiowej
- ząbek czosnku
- kostka bulionowa
- łyżka margaryny
- pół puszki kukurydzy.
Fasolkę umyj, odetnij końce, pokrój. Pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany czosnek krótko podsmaż bez tłuszczu na patelni teflonowej. Dodaj 100 ml bulionu z kostki i margarynę. Zagotuj, włóż fasolkę. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Dodaj obrany ze skórki, pokrojony pomidor i osączoną kukurydze. 215 kcal

Gulasz z kalarepy i cukinii
Składniki:
- młoda cukinia
- 2-3 kalarepki
- kostka bulionowa
- łyżka serka homogenizowanego
- pól pęczka natki pietruszki
- jajko na twardo.
Kalarepki i cukinię umyj, cienko obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej 100 ml bulionu z kostki i gotuj około 7 minut. Dodaj serek wymieszany z posiekaną natką. Podaj z pokrojonym na cząstki jajkiem. 210 kcal

Papryka z owczym serem
Składniki:
- pól czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- pół cebuli
- 3 dag owczego sera
- łyżeczka oliwy
- 2 duże pomidory
- suszony rozmaryn
- sól, pieprz.
Umytą, oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę posiekaj. Warzywa włóż na rozgrzaną oliwę. Smaż, mieszajšc, aż cebula stanie się szklista. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Mišższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do papryki i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Duś 5 minut. Posyp rozdrobnionym serem owczym. 210 kcal

Kolacja (do wyboru)

Sałatka z zieloną sałatą i grzankami
Składniki:
- mała sałata
- pół pęczka rzodkiewek
- zielony ogórek
- marchew
- kubek odtłuszczonego jogurtu
- 2 łyżeczki musztardy
- opakowanie gotowego sosu jogurtowego lub ziołowego (w proszku)
- pół kromki tostu pełnoziarnistego.
Liście sałaty przebierz, dokładnie umyj, osusz i porozrywaj na małe kawałki. Rzodkiewki umyj, pokrój na półplasterki. Ogórek i marchew umyj, obierz i pokrój w cienkš słomkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z musztardą oraz sproszkowanym sosem. Odstaw na mniej więcej 15 minut. Sosem polej sałatkę. Pól kromki tostu lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze lub na teflonowej patelni (nie używaj tłuszczu). Zaczekaj chwilę, aby pieczywo wystygło, i połam na kawałki. Grzankami posyp sałatkę. 195 kcal

Sałatka z kalarepą i marchwią
Składniki:
- średniej wielkości marchew
- jedna duża lub 2 małe kalarepy
- średnia główka sałaty
- jajko
- torebka gotowej mieszanki do przygotowania sosu winegret
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku.
Marchew i kalarepę umyj, oczyść i pokrój w cienką słomkę. Liście sałaty umyj, osusz, porozrywaj na kawałki. Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i posiekaj. Zmiksuj gotową mieszankę winegret z odpowiednią ilością wody (podaną na torebce). Odstaw na 15 minut. Natkę pietruszki opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj i razem z rozdrobnionym jajkiem dodaj do sałatki. Wymieszaj i polej sosem. 195 kcal

Kukurydza z papryką
Składniki:
- pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- średnia główka sałaty
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki twarożku ziołowego
- opakowanie gotowego sosu jogurtowego lub ziołowego (w proszku)
- pół łyżeczki nasion słonecznika lub dyni.
Paprykę umyj i oczyść z nasion. Pokrój w drobną kostkę. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porozrywaj na małe kawałki. Sałatę i paprykę wymieszaj z osaczonš kukurydzą. Twarożek połšcz ze sproszkowanym sosem oraz odrobiną wody. Odstaw na 15 minut. Dodaj posiekane nasiona słonecznika. Sosem polej sałatkę. 205 kcal

Rzepa z ogórkiem i kapustą pekińską
Składniki:
- średniej wielkości rzepa lub biała rzodkiew
- mały ogórek sałatkowy
- pół główki kapusty pekińskiej lub zielonej sałaty
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu
- kilka kropli soku z cytryny
- plasterek (około 5 dag) wędzonej piersi indyka lub chudej ryby, np. dorsza
- pól tostu pełnoziarnistego.
Warzywa umyj i osusz. Rzepę lub rzodkiew oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę albo sałatę opłucz, osusz, porozrywaj na małe kawałki. Ogórek obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowane składniki przełóż do salaterki i delikatnie wymieszaj. Jogurt połącz z opłukanym, otrzepanym z wody i posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz drobno pokrojonym indykiem albo rybą. Odstaw na 15 minut. Sosem polej sałatkę. Tost lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze i połam na kawałki. Grzankami posyp sałatkę. 200 kcal


Pasek wagi
a ja chyba spróbuję tej diety :) nie wyglada to źle i mysle ze dałabym rade wytrzymac :)
Ja po prostu sprobuje przez 5 dni jesc tylko warzywa, nie z tej diety ale po prostu warzywa :) Mysle, ze efekt bedxie bardzo podobny
Dla mnie niektore posilki z tej diety sa dosyc specyficzne.
Nie wyobrazam sobie zjesc kanapki z marchewka albo cukinia,ale co kto lubi :)

Wydaje mi sie,ze jest to srednie.

Tak naprawde,to jest dieta uwzgledniajaca w swoim skladzie duzo warzyw,mozna by tak samo na sniadanie zjesc kanapke z serkiem i z pomidorem(lub jakims warzywem),na 2 pozostale posilki same warzywa i wyszloby na to samo.
Oczywiscie nie przekraczajac tych 600-700 kcal,co chyba nie jest najlepszym pomyslem.

Wszystkim stosujacym,zycze jednak jak najlepszych rezultatow!
Ja stosuję od wczoraj i nie mam dziś na nic siły, wstałam z bólem głowy.Wczoraj i tak zjadłam ok 900 kcal, poza tym wczoraj wieczorem to było mi już lekko słabo po wieczornych ćwiczonkach.Przy tej diecie chyba trzeba by zapomnieć o ruchu,bo nie wiem z czego miałabym siłę na bieganie czy siłownię , albo 20 km na rowerku w terenie.

Interesujaca dieta, ale nie dalabym rady bez miesa i nabialu.

Pasek wagi
Ja zaczynam od dzis ale nie konkretnie ta diete :) Tylko ogolnie warzywa i jogurty beztluszczowe :).
Ostatnio schudlam na jogurtach, rybach i jednym ,,normalnym'' posilku ( oczywiscie z umiarem i z mala iloscia tluszczu) w tydzien 1.5kg. Ale nie bylo to az takei zetelne. Teraz biore sie porzadnie za siebie i jesli 5 kg w 5 dni to jestem w domu po tygodniu:).
Przykro mi, ale w diety 5 kg w 5 dni nie wierzę. Schodzi nam tylko woda, a tłuszcz zostaje. To naprawdę bez sensu. Potem te kilogramy przybywają ze zdwojoną szybkością...
Ja schudlam do tej pory 0.7 :) nawet nawet idzie :). w dwa dni ale jest:). i nie jadlam tak jak mowilam tylko chym przezucilam sie na platki fitnesu :) no i umiarkowanie w jedzeniu:). nawet zjadlam troche chipsow i nic z tego nie wyszlo:).. oczywiscie tez troche cwicze.

Typowa oczyszczająca, ale zlotu 5kg bym się nie spodziewała. Chyba że ktoś ma duże złogi albo zastój wody. Mimo wszystko nie przeszłabym na dietę poniżej 1000kcal, nawet na tydzień.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.