Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
I
Indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Produkty dzieli się na: produkty o niskim (IG do 54), średnim (IG 55-70) i wysokim indeksie glikemicznym (IG powyżej 70). Jest ważny podczas planowania jadłospisu dla osób chorych m.in. na cukrzycę czy insulinooporność.
Insulina
Hormon białkowy produkowany przez trzustkę. Główną funkcją insuliny jest regulowanie metabolizmu węglowodanów - działa obniżająco na stężenie glukozy we krwi, poprzez transport glukozy do komórek.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz